Mama-dag – Wat is dat?

Eveline van den Heuvel
December 20, 2018

Ik geloof dat het zo’n 30 maanden (dus 130 woensdagen) heeft geduurd voordat ik eindelijk van een mamadag ook daadwerkelijk een mamadag maakte.

Uiteraard is het doen van leuke dingen samen met mijn kleine meid ook leuk voor mama, begrijp me niet verkeerd. Maar in die eerste maanden vond ik het voornamelijk stressvol. Misschien ben ik wel te veeleisend naar mezelf? Dat zijn de meesten van ons toch?

Mama worden was voor mij als het beginnen aan een geheel nieuwe baan; alleen je stapt er vrijwel zonder trainen in, en je draagt meteen de hoogste verantwoordelijkheden.

Als jij je werk niet goed doet dan heeft dat direct gevolgen voor het leven van je kindje. En dat kindje is niet zomaar iemand. Je wist voordat dat kindje er was niet dat je zoveel van iemand kon houden. Een belangrijkere verantwoordelijkheid is er niet. Heftig. In elk geval, zo was het voor mij.

Dus uiteraard ging ik daar keihard mijn best voor doen.

Als enige kostwinnaar kon ik op reguliere ‘werkdagen’ gerustelling vinden in het feit dat ik weer een dag brood op de plank had gelegd. Als ik die kleine dan ook op enig moment ’s ochtends of ’s avonds aan het giechelen kon krijgen dan had ik mijn werk goed gedaan die dag. Maar de mama-dagen op woensdag… oef, dat was wel even een ander verhaal.

Ik vond dat iedere woensdag iets bijzonders moest bevatten qua activiteit. Een leuke speeldate, iets nieuws leren, naar een museum of een speeltuin, of door het bos opzoek naar kabouters. Gewoon een dag thuis blijven zat er niet of nauwelijks in. En als we dan thuis bleven, omdat het weer vreselijk was of we allebei niet zo lekker waren, dan moesten er grote tenten gebouwd of kunstwerken gemaakt worden. Als we eenmaal bezig waren kon ik intens genieten van alle activiteiten.

Maar ik kon moeilijk de voorbereidingsstress en het schuldgevoel van het niks doen los laten. Vaak vond ik de woensdagen de pittigste werkdag van de week.

Zelfs bij een goed voorbereide dag was er geen moment rust – want als alleenstaande mama waren ook de slaapuurtjes benut met koken en andere huishoudelijke taken. Hoezo wordt dit een ‘mamadag’ genoemd? – dacht ik vaak.

Misschien had het iets te maken met het feit dat ik ruim een half jaar geleden met een burn-out thuis kwam te zitten.

Ik moest wel rustig aan doen, ik kon niet anders. En ik moest ook leren omgaan met het schuldgevoel. Want dat was inmiddels constant aanwezig.

Maar ik leerde ook dat als we een dag gewoon thuis waren en mijn kleine zich in haar eentje moest vermaken, ze dat heel goed kon. Ze genoot er zelfs van!

En zonder die stress werd ik zelf ook creatiever in en om huis. Dus begon ik vaker op gevoel aan mijn mamadag. Zoë werd uiteraard ook steeds een maandje ouder en nu kan ik haar ook vragen waar zij zin in heeft. Samen komen we er dan altijd wel uit. Afgelopen week gingen we zelfs samen naar de crossfit gym. Nog niet helemaal zonder schuldgevoel, maar ik deed het toch.

Eerst een uurtje naar de speeltuin en dan naar de gym. Een uurtje spelen voor Zoë, en een uurtje spelen voor mama. En weet je? Op donderdag vroeg ze: “Mama mogen we vandaag weer naar de gym? Ik moet sporten.”

Ik realiseer me namelijk ook steeds beter dat mama zijn niet alleen maar gaat over het verzorgen van een leuke, volle dag. Het gaat ook over gedrag modelleren.

Ik wil dat mijn dochter later weet dat zij ook belangrijk is. Net zo belangrijk als haar kinderen, partner, ouders, en vrienden. En dat ze altijd ruimte mag maken voor zichzelf.

Dus zijn mijn woensdagen nu inderdaad ‘mama-dagen’. De dag waarin mama mag voelen wat zij voelt, en mag doen wat voor haar het beste is. Want daar hoort spelen, lachen en knuffelen ook bij.

En dat is uitendelijk voor ons beide het allerbeste!

Nieuwste blogs

Hoeveel rugzakken draag jij?

Lees meer

Mama-dag – Wat is dat?

Lees meer

De slaap verdrijft de zorgen

Lees meer

Maak deel uit van de Ikify wereld

Landingpage Foto UVP
We zijn met z'n allen. Daar halen we onze kracht uit. Of je nu op dit moment thuis op de bank zit of buiten bent. Ikify is altijd en overal binnen handbereik. Raak geinspireerd door de wereld van Ikify.


facebook_ikifytwitter_ikifytwitter_ikify